Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

o ΔΝΤάκιας

Τον τελευταίο καιρό, οι περισσότεροι Ελληνες εξαντλούνται σε συζητήσεις γύρω απο την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις κοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν απο την αντιμετώπιση της.

Στις συζητήσεις αυτές, οι Ελληνες έχουν χωρισθεί σε δύο βασικές ομάδες, σε αυτούς που πιστεύουν, ότι το ΔΝΤ, η τρόικα και η "συμφωνία" θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για την χώρα και σε αυτούς που πιστεύουν το αντίθετο.

Η πρώτη κατηγορία, οι επονομαζόμενοι και ΔΝΤάκηδες, πιστεύουν ότι η "συμφωνία" με την τρόικα και ο έλεγχος της εφαρμογής της, είναι μιά ευκαιρία για την αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας και δίνει μιά εκπληκτική δικαιολογία στην κυβέρνηση, να αλλάξει και να εφαρμόσει, όλα αυτά που δεν τόλμησε να κάνει κανένας τα τελευταία 30-40 χρόνια. Πιστεύουν ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, επιβαρύνθηκε αλλά δεν προκλήθηκε απο τα λεφτά που έκλεψαν κάποιοι αλλά απο κακή δημόσια διαχείριση και λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόσθηκαν τα τελευταία 30-40 χρόνια απο τις κυβερνήσεις με μόνο σκοπό την επανεκλογή τους. Πιστεύουν, ότι οι πολιτικές αυτές ευνόησαν αρκετές κοινωνικές ομάδες και δημιούργησαν κοινωνικές αδικίες , που τώρα αποκαθίστανται. Οι ευνοικές αυτές μεταχειρίσεις, απαιτούσαν λεφτά που δεν υπήρχαν και εφαρμόσθηκαν με δανεικά τα οποία μπορούσαμε να αποφύγουμε και είναι αυτά που γιγάντωσαν το χρέος . Οι ΔΝΤάκηδες λένε ότι η χώρα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση της και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μας ανεχθεί. Ζούμε πλέον σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα και πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες του. Ειδικά για την χώρα μας, οι ΔΝΤάκηδες θεωρούν ότι είναι αρκετά ευννοημένη καθόσον κατασπατάλησε τον πακτωλό των επιχορηγήσεων απο την Ευρωπαική Ενωση και τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ, όχι για ανάπτυξη, όπως όφειλε, αλλά για πλουτισμό κάποιων λίγων και δημιουργία εισοδήματος σε περισσότερους. Τα λάθη αυτά καλούνται τώρα να πληρώσουν οι ευνοημένοι αλλά και κάποιοι μή ευνοημένοι, πού είναι απλά η παράπλευρη απώλεια που υπάρχει σε κάθε κρίση. Παράλληλα πιστεύουν, ότι αυτοί που αντιδρούν είναι αυτοί που θίγονται, ενώ το μεγαλύτερο μερος της κοινωνίας έχει στο βάθος συνειδητοποιήσει τον μονόδρομο και γιαυτό δεν αντιδρά. Καταλήγουν δε να πιστεύουν, ότι μετά τη ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οικονομική και κοινωνικά κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη και δικαιότερη.

Η δεύτερη κατηγορία, οι αντι-ΔΝΤάκηδες, πιστεύουν ότι η χώρα άδικα μπήκε υπό της επιτήρηση της τρόικας και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να ζούμε, δανειζόμενοι, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και όπως συνεχίζουν να κάνουν όλα τα υπόλοιπα κράτη. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, δεν είναι τρομακτικό και δημιουργήθηκε απο τα λαμόγια που έκλεψαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και δεν φταίει σε τίποτα ο απλός πολίτης, που τώρα καλείται να πληρώσει. Πιστεύουν, επίσης ότι η διεθνής οικονομική κρίση προκλήθηκε απο κάποια λαμόγια του διεθνούς τραπεζικού συστήματος με στόχο την κερδοσκοπία, εκμεταλευόμενοι τις δυνατότητες που δίνει η παγκοσμιοποιημένη αγορά και η έλλειψη κανόνων. Οτι τα συστήματα αξιολόγησης των οικονομιών των κρατών, δεν εκφράζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των κρατών, αλλά κατασκευάζονται απο τα παραπάνω διεθνή τραπεζικά λαμόγια με σκοπό την κερδοσκοπία. Επιπλέον, οι αντι-ΔΝΤάκηδες πιστεύουν οτι οι κυβερνήσεις, αντί να κυνηγήσουν αυτούς, σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στους λαούς τους, επιβάλοντας μέτρα κατάργησης του κοινωνικού κράτους και των κεκτημένων των εργαζομένων με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που τελικά υπηρετούν. Η Ελλάδα, επιλέχθηκε, συκοφαντήθηκε και διασύρθηκε, επειδή είναι ένα μικρό κράτος, που όμως ανήκει στον ανεπτυγμένο κόσμο, στοχεύοντας στην πιλοτική εφαρμογή σε αυτήν, των μέτρων που στην συνέχεια θα εφαρμοσθούν και στις υπόλοιπες χώρες. Πιστεύουν ότι οι φόβοιτων ΔΝΤάκηδων για αποπομπή απο το ευρώ και αδυναμίας πληρωμών του δημοσίου, ήταν υπερβολικοί, καθόσον τα πλούσια κράτη της ευρωζώνης θα μας βοηθούσαν και χωρίς "συμφωνία" διότι δεν θα τολμούσαν να διακινδυνέψουν την κατάρευση το ευρώ. Στην χειρότερη δε περίπτωση που θα το έκαναν, δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου γιατί η χώρα μπορεί κάλιστα να επιζήσει και εκτός ευρώ, ίσως και καλύτερα, μόνη και μακρυά απο τις δεσμεύσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η "συμφωνία" για τους αντι-ΔΝΤάκηδες, ήταν μιά κακή επιλογή στην οποία σύρθηκε η σημερινή κυβέρνηση, εξ' αιτίας της αδυναμίας της, να χειρισθεί την κατάσταση. Η αδυναμία αυτή οδήγησε την χώρα να βρίσκεται σήμερα υπό καθεστώς ιδιότυπης δικτατορίας απο την τρόικα, που μόνο σκοπό έχει, να κάμψει την αντίδραση των Ελλήνων στα νέα μέτρα, που έτσι και αλλοιώς είχαν αποφασισθεί να εφαρμοσθούν σε όλη την Ευρώπη. Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αλλά αντίθετα θα χειροτερεύει καθε μέρα. Τα λαμόγια που έκλεψαν τα λεφτά του Ελληνικού λαού δεν θα πληρώσουν, αντίθετα θα συνεχίσουν να πλουτίζουν εις βάρος του. Η μόνη σωτηρία είναι η αντίδραση στην "συμφωνία", με γενικευμένες απεργίες και διαδηλώσεις που θα οδηγήσουν στην κατάργηση της και την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Η χώρα έχει προβλήματα, για τα οποία φταίνε αποκλειστικά, αυτοί που μας κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και όχι ο λαός. Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε, οτι οι Ελληνες είναι ένας ιδιότυπος λαός που δύσκολα μπαίνει δε καλούπια και ποτέ δεν θα γίνει σαν "αυτούς".

Λέτε να βρισκόμαστε μπροστά σ' έναν νέο εθνικό διχασμό ? Δεν νομίζω. Απλά, ο Ελληνας αρέσκεται να πολιτικολογεί και το κάνει με κάθε ευκαιρία.

Ποιός όμως απο τους παραπάνω δύο έχει δίκιο ? Η ιστορία θα δείξει.

......και η ζωή συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: