Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

καλώς ήρθατε στο club

Καλωσορίζω τους φίλους Ιρλανδούς στο club των ΔΝΤ-πληκτων και τροϊκανοφάγων. Καλωσορίζω τους συνοδοιπόρους στην ομάδα των piigs και συναγωνιστές στην προσπάθεια αποφυγής της εξαθλίωσης .

Μαζί οικοδομήσαμε το όνειρο της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής περιφέρειας και μαζί βλαστημήσαμε την ανυπαρξία αλληλεγγύης στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Μαζί χαρήκαμε την είσοδό μας στο club των ισχυρών και μαζί καταραστήκαμε την βύθιση μας στη δύνη της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας των αγορών. Μαζί αυξήσαμε τα ελλείματα και τα χρέη μας στον βωμό της ενίσχυσης της γερμανικής βιομηχανίας που μας προσέδιδε μια πλασματική ευημερία.

Και μάλλον, μαζί τα φάγαμε, όπως λένε οι σοφοί.

Μην ανησυχείτε όμως γιατί δεν είμαστε μόνοι. Σήμερα δυό, αύριο τρείς, στο μέλλον χίλιοι δεκατρείς. Το σημαντικό είναι ότι φτιάξαμε club και έτσι ίσως εισακουσθεί το κλάμα μας, εκεί μακρυά στις αγορές και συγκινηθούν να δώσουν μιά συλλογική λύση, μήπως και αρχίσουμε και ξανα-αγοράζουμε. Γιατί τι θα κάνουν χωρίς ιθαγενείς και μάλιστα νεόπλουτους ιθαγενείς που αγόραζαν τις χάντρες σε καλές τιμές.

Το μόνο που με φοβίζει είναι μήπως οι ιαχές δικαίωσης αυτών που πιστεύουν ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και ντόπιοι δυνάστες μας, επικαλύψουν το κλάμα μας και μείνουμε χωρίς χάντρες. Γιατί δυστυχώς, όπως αυτοί χρειάζονται τους ιθαγενείς, εμείς χρειαζόμαστε τις χάντρες.
Τουλάχιστον, μέχρι να γίνουμε πολλοί.

3 σχόλια:

squarelogic είπε...

μεγάλες διαφορές οι Ιρλανδοί από μας
vassper;
-εκεί το πρόβλημα του κράτους είναι οι τράπεζες.Εδώ το πρόβλημα των τραπεζών είναι το κρατικό Χρέος(και η διαπλοκή τους με τα κρατικά ομόλογα που τόσα χρόνια τους εξασφάλιζαν εύκολα κέρδη).
-εκεί,ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ήδη εκλογές τον Γενάρη.Θα τους έχουν "δέσει" χειροποόδαρα ήδη βέβαια...
Εδώ εκλέχτηκε ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και κατέληξε να μας απειλεί με εκλογές που θα ισοδυναμούσαν με πτώχευση μην τυχόν και εκφράσουμε στην κάλπη την δυσαρέσκεια μας.
-εκει ο φιλοκυβερνητικός τύπος ΞΕΣΚΙΖΕΙ την κυβέρνηση,εδώ έχουμε την πιο ομόφωνη,καθολική και αυταρχική προπαγάνδα που έχει γνωρίσει ο κ΄σομος απ την εποχή των Ναζί...

Βάσσια είπε...

Αυτό το club, που μοιάζει να εμφανίστηκε ξαφνικά, να παρασύρει σιγά σιγά, σαν ντόμινο, χώρες, μήπως γνωρίζει κανείς ποιος ή ποιοι είναι οι ιδρυτές του.

Δεν πιστεύω ότι δημιουργήθηκε από την ανάγκη σωτηρίας των χωρών, αλλά προϋπήρχε, ως σύλληψη, και απλά υλοποιήθηκε.

Μπορεί να εκτιμώ λάθος.....
Όμως από τη στιγμή που δεν σώζεται κανείς από τους "υπό σωτηρία" τότε κάτι δεν πάει καλά.

Καλησπέρα

vassper είπε...

squarelogic
φυσικά και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Ιρλανδίας, γιαυτό και η διαφορετική αντίδραση των πολιτών των δύο κρατών.Οι Ιρλανδοί νοιώθουν ότι ενώ οι πολίτες ήταν εντάξει, το κράτος δεν ήταν. Μήν ξεχνάς, ότι εκεί δεν είχαν ούτε φοροδιαφυγή , ούτε διαφθορά , ούτε υπερμεγέθες και αντιπαραγωγικό κράτος , ενώ αντίθετα πέρασαν πρόγραμμα λιτότητος τα τελευταία χρόνια για να ανακάμψουν, στο οποίο όλοι συναίνεσαν. Μιά ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι στην Ιρλανδία, τουλάχιστον απόλαυσαν ένα αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος και πολύ καλούς μισθούς πρίν φτάσουν εδώ, αξιοποιώντας τα λεφτά που την ίδια περίοδο στην Ελλάδα έλειπαν απο τα ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς ή χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν το υπερμεγέθες κράτος μας.
Υπάρχει όμως και ένα κοινό, η αδυναμία δύο κρατών της περιφέρειας να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τις ισχυρές οικονομίες σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Αυτό το τελευταίο νομίζω ότι πρέπει να το αξιολογήσουμε σοβαρά γιατί θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

Βάσσια
Φυσικά το club στο οποίο αναφέρομαι δεν δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα μέλη του, απλά για να τα χειραγωγήσει. Οσο και αν σου φαίνεται περίεργο, πιστεύω ότι το μέλλον μας εξαρτάται απο εμάς τους ίδιους.